Növényi eredetű élelmiszerek hatóanyagainak jelentősége az egészséges táplálkozásban

 

Az utóbbi időkben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak élelmi- és fűszernövényeink egészségmegőrző, betegségmegelőző, sőt betegségeket gyógyító hatásainak igazolása. A különböző kultúrák írásos emlékei és a szájhagyomány útján terjedő népi megfigyelések kiváló forrásoknak tekinthetők az egészséges táplálkozás megtervezése céljából. Avicenna, ismertebb nevén Ibn Sinna perzsa orvos és polihisztor (Kr. u. 980-1037) tanácsai a helyes életvitelre, azon belül az étkezésre vonatkozóan nagyon hasonlítanak a Harvard Egyetem 2008-as ajánlására. Az orvostudomány fejlő­dése, különösen az emberi genom megismerése újabb feladatokat állít a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek számára. Példaként megemlíthető, hogy Kínában körülbelül 5000 éve fogyasztják a szóját, míg Európába csak 300 éve hozták be. A szójatermesztés Magyarországon mindössze 100 éves múltra tekint vissza. Számos kísérleti és molekuláris biológiai kutatás kedvező eredménye ellenére a humán vizsgálatok nem mutatnak egyértelmű terápiás előnyöket. Hasonló kihívást jelent a globális felmelegedés, a környezetszennyezés és a migrációs nyomás is, ami újabb és újabb növényi kultúrák táplálkozásba illesztését eredményezi. A táplálkozási szokások földrészenként jelentősen eltérnek a természeti adottságoknak és a biodiverzitásnak megfelelően, így az ott élő emberek tápanyagszükségletei kiegyenlített táplálkozás mellett is szélsőséges különbségeket mutatnak. Az előadásban a helyes táplálkozással, a funkcionális élelmiszerekkel és az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fontos kérdések megvitatására kerül sor.

Alkalmak
{

Only with Hungarian knowledge

Regisztrációköteles

Élő