Miért félünk a gluténtől?

 

Miért félünk a gluténtől? Avagy az ételpreferenciák, ételaverziók és ételfóbiák pszichológiai vonatkozásai

Az elmúlt 40 évben egyre többféle evészavar jelent meg, ezek között az ételfóbiák változatos formáit írták le. Az étel-neofóbia olyan új ízre és ételre vonatkozó szélsőséges averzió, amely ehető, nem káros és amelyet mások fogyasztanak. A tünet a közösség figyelmét felkelti, irracionálisnak és bizarrnak tűnik, élcelődések célpontjává válik, a családban konfliktusokat gerjeszt, egyúttal elfed más típusú nehézségeket. A neofóbiás táplálkozási repertoár szélsőségesen beszűkül. A gyümölcs és zöldségfogyasztás helyett a neofóbiás olyan - magas cukor, szénhidrát, zsír és só összetételű – egészségtelen ételeket fogyaszt, melyek élvezeti értéke magas. A helytelen táplálkozás következménye az elhízás, a 2.típusú diabétesz, illetve a legkülönfélébb hiányos- valamint túltápláltsággal kapcsolatos betegségek. A neofóbia paradox tápláltsági állapothoz vezet: egyszerre jelenik meg a súlynövekedés és az esszenciális tápanyagok hiánya. A tünetek evolúciós-genetikus háttere kifejezett, 2-12. életév között a leggyakoribb. A neofóbia komplex terápiát igényel. A szisztematikus deszenzitizáció, a családterápia, a csoportterápia, illetve a játékterápia elemei használandók fel. Bizonyos - gyakran alkalmazott - módszerek, mint az elárasztás, az étel megevésének jutalmazása, vagy a neofóbia büntetése (kinevetés, élcelődés, estenként orális abúzus, megtömés) kimondottan károsak.

 

Az előadás kifejtettebb leírása a Magyar Belorvosi Archívum 2017/6. számában a 300-310.oldalon jelent meg, ami ide kattintva tölthető le: http://real-j.mtak.hu/11358/6/MBA%202017%206.pdf

 

Az előadó evésre vonatkozó könyve (Az evés lélektana) az Akadémiai Kiadónál 6 kiadásban jelent meg. Ide kattintva lehet beleolvasni: file:///C:/Users/RENDSZ~1/AppData/Local/Temp/beleolvas%C3%B3.pdf

Alkalmak
{

Only with Hungarian knowledge

Nem regisztrációköteles