GMO mentes élelmiszerek – mit is jelent valójában?
A genetikailag módosított szervezetekről (GMO) nagyon keveset tud az átlagember, hiszen a géntechnológia módszereit, eredményeit, a köztermesztésbe került növény és állatfajokat/fajtákat csak adott egyetemi képzésekben tanulják a hallgatók. Ezért nagyon könnyű megtéveszteni bárkit, kihasználni az egészségtelen élelmiszerekkel szembeni félelmet, hiszen számos étrendkiegészítőről, mesterséges édesítőszerről, tartósítószerről már kiderült, hogy káros hatással vannak az egészségre.
De vajon milyen valós veszélyei vannak a köztermesztésben megjelent géntechnológiával módosított szervezeteknek? Milyen élelmiszerbiztonsági, és egyéb (környezeti, gazdasági) kockázatokat rejtenek? Hol termesztenek a világon géntechnológiával módosított növényeket, melyek ezek és milyen célból hozták létre? Kerülhetünk-e kapcsolatba „GMO” növényekkel Magyarországon? Mi történik akkor, ha megeszünk egy „GMO” növényt? Hol tart a tudomány a „GMO” előállításban? Milyen szabályozás vonatkozik rá hazánkban és az EU-ban? Ezeket a kérdéseket járjuk végig és próbáljuk világossá tenni az előadás során.
Dr. Láposi Réka
egyetemi docens, növény-biotechnológus
MATE NTTI Agronómia Tanszék
Also for foreigners
Nem regisztrációköteles